Gå direkt till innehåll
Designvisionen för CLEVERs första ultrasnabba laddstation
Designvisionen för CLEVERs första ultrasnabba laddstation

Pressmeddelande -

Framtidens laddstation ger dig en meningsfull paus

CLEVER avslöjar designvisionen bakom sin första ultrasnabba laddstation i Danmark. Ett flaggskepps-projekt på mer än 600 m2, designad för att ladda dina batterier – på flera sätt.

CLEVER och E.ON meddelade i november 2017 att EU-kommissionen, med stöd av 10 miljoner EURO, har utsett dem att leda ett nytt ”flaggskepps” -projekt för att etablera ett europeiskt laddnätverk med 180 ultrasnabba laddstationer (150 – 350 kW). Nu avslöjar CLEVER sin design och vision för framtidens laddstation. Visionen kommer att förverkligas med den första laddstationen som sätts upp i Fredericia i Danmark redan under sommaren 2018. Därefter förväntas designen att rullas ut för de övriga nya ultrasnabba laddstationerna i Sverige, Danmark och Norge.

Den nya ultrasnabba laddstationen kommer att skilja sig från den vanliga upplevelsen när man tar sig från A till B, och är van vid att stanna på en traditionell bensinstation. Istället är målet att erbjuda människor det de behöver mest när de stannar för att ladda: en meningsfull paus.

"Elbilar är en del av framtiden. De kommer att förändra vårt sätt att leva och ge oss nya möjligheter. Samtidigt bör framtiden inte vara något som känns avlägsen och oigenkännlig, utan något som entusiasmerar och uppmanar oss att engagera oss i omgivningen. Vår designvision bygger därför på principen att vara äkta, konkret och relevant, det vill säga att funktion och design smälter ihop i flera häftiga upplevelser", säger Marie Kristine Schmidt, CXO på CLEVER i Danmark.

Besöket på laddstationen kommer ge möjlighet att koppla av i en naturlig omgivning för att ladda batterierna inför den fortsätta resan. Dessutom kan man delta i digitala aktiviteter som är helt integrerade i omgivningen med hjälp av modern teknik.

För att förverkliga ambitionen med designen samarbetar CLEVER med den danska, prisbelönta arkitekten COBE. Taket på de nya laddstationerna består av en serie strukturella "träd" som filtrerar skugga och ljus och integrerar teknik som exempelvis solpaneler. Designen är skalbar och ett "träd" kan enkelt bli en hel "skog" beroende behov.

Mer än bara en laddstation

CLEVERs mål är, förutom att uppfylla behovet av att ladda sin bil längs vägen, att erbjuda besökarna mycket mer än bara en laddstation. En avgörande drivkraft för teknisk innovation inom elbilsbranschen är tid. Framförallt hur man får längre räckvidd och minskar laddningstiden. 150 kW laddning gör det möjligt att minska laddningstiden till 20 minuter, även för större batterier. Tid har därför varit ett centralt inslag i design- och konceptutvecklingsprocessen.

“Tid är dyrbart, och vi vill säkerställa att tiden människor spenderar på våra laddplatser blir en meningsfull paus. Med de nya laddstationerna skapar vi en plats där du inte bara kan ladda bilen utan även dina egna batterier. Under de 20 minuter det tar att ladda bilen, kan du koppla av, andas frisk luft, ta en kopp kaffe, ringa ett telefonsamtal eller delta i några av de digitala aktiviteterna,” säger Fredrik Nordin, VD på CLEVER Sverige.

Den första laddstationen kommer att sättas upp i Danmark under sommaren 2018, därefter sker utrullningen succesivt i Sverige.

För mer information: www.nextgencharging.com

Fakta:

  • Laddstationen i Danmark är den första av totalt 180 nya laddplatser i Sverige, Danmark, Tyskland, England, Italien, Frankrike och Norge.
  • CLEVER och E.ON SE har tagit emot ekonomiskt stöd från EU´s CEF-program på 10 miljoner euro för perioden 2017-2020.
  • Laddstationerna kommer att erbjuda 150 kW laddning, med möjlighet till en uppgradering på 350 kW.
  • De första laddplatserna är under uppbyggnad i Danmark och Tyskland, därefter börjar utrullningen i Sverige.
  • Laddstationerna möjliggör initialt laddning av ett helt batteri med 400 km räckvidd på bara 20-30 minuter. Laddningstiden kommer att minska ytterligare i takt med att laddningskapaciteten ökar och nya tekniker utvecklas. Laddningstiden beror på den specifika bilen. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


CLEVER Sverige AB är en av de ledande laddoperatörerna för elbilar i Sverige. Sedan starten 2015 har CLEVER banat väg för framtidens e-mobilitet och etablerat Sveriges största publika laddnätverk. CLEVER samarbetar med flera kända biltillverkare och erbjuder även innovativa laddlösningar för privatpersoner, företag, fastigheter och offentlig sektor. Visionen är att bli den ledande aktören på marknaden.

CLEVER har sitt huvudkontor i Helsingborg och ägs av de kommunala energibolagen Öresundskraft AB, Jämtkraft AB och Tekniska verken i Linköping.

Kontakter

Nina Petersson

Nina Petersson

Presskontakt Marketing Manager 070-0033920

Välkommen till Mer Sweden!

Mer Sweden ingår i den europeiska laddkoncernen Mer och är en av de ledande laddoperatörerna för elbilar i Sverige. Vår ambition är att göra elbilsladdning enkel och tillgänglig för alla. Vi har ett rikstäckande publikt laddnätverk i Sverige och Norge och erbjuder laddlösningar för privatpersoner, företag, fastigheter och offentlig sektor. Mer samarbetar även med flera ledande biltillverkare. Mer Sweden ägs av Statkraft, Öresundskraft AB, Jämtkraft AB och Tekniska verken i Linköping.

Mer Sweden
Södra Stenbocksgatan 77
252 47 Helsingborg
Sverige